BTW-verlaging op renovatiewerkzaamheden

Met ingang van 1 maart 2013 geldt de nieuwe tijdelijke maatregel voor btw-verlaging op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. We hebben de belangrijkste zaken direct voor u op een rijtje gezet:

De btw-verlaging is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning ouder dan twee jaar worden verricht.
Het verlaagde tarief van 6% geldt voor arbeidskosten. Materialen behouden 21% btw.
Voor het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de badkamer, toilet, keuken, garage, schuur, erkers en dergelijke geldt het tarief van 6% op de werkzaamheden.
Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren valt onder het tarief van 6% btw. Algemeen wordt gesteld dat voor werkzaamheden aan vloeren, die zodanig worden aangebracht dat verwijdering daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel, het lage tarief van 6% mag worden gerekend.
De woning waarin/waaraan de werkzaamheden worden verricht moet ouder dan twee jaar zijn: hiervoor geldt het tijdstip van eerste ingebruikname plus twee jaren.
De BTW-verlaging is alleen van toepassing als de dienst is afgerond na 1 maart 2013 en vóór 1 maart 2014.
Het verlaagde tarief is zowel in de relatie hoofdaannemer-opdrachtgever (consument en vereniging van eigenaren, maar ook woningcorporatie), als in de relatie hoofdaannemer-onderaannemer van toepassing.

bron: NOA.nl (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven)